Краса і здоров'я

Як доглядати за волоссям взимку: лайфхаки для здорового волосся

3 Хв

Волосся, як і наша шкіра, потребує взимку особливого захисту. Перепади температур і вологості роблять волосся тьмяним і ламким. Особливо помітний вплив наприкінці зими, коли волосся остаточно виснажується. Як захистити свої коси від вітру і морозів?

Догляд за волоссям взимку – це не тільки захист від холоду. Не менше від морозів на стан волосся впливає тепло. Зазвичай взимку більшість часу ми перебуваємо в приміщеннях, які постійно опалюються. Через це повітря в приміщенні дуже сухе. Іноді температура в офісі чи вдома набагато вища, аніж того потребує волосся і шкіра. В результаті отримуємо сухе волосся і пересушену шкіру голови. Від морозу, якби це дивно не звучало, ефект такий самий. Тому основне завдання для зимового догляду за волоссям – максимально зберігати вологу.

Миємо волосся взимку правильно

Для покращення стану волосся взимку рекомендують використовувати м’який шампунь і хоча б раз в тиждень наносити кондиціонер, який не треба змивати. Ідеально, якщо кондиціонер міститиме цетиловий або цетеариловий спирт. Ці жирні спирти містяться в кокосовій олії. Але, на відміну від коксової олії, ці спирити можуть глибше проникати в структуру волосся завдяки меншим молекулам. Спиртова група молекул приєднана до довгого ланцюга жирів, тому, на відміну від інших спиртів, цетиловий та цетеартриловий спирти затримують воду. Для сухого волосся збереження надзвичайно важливе в холодну пору року. 

Трихологи так само радять зменшити частоту миття волосся. Шкіра голови виділяє себум (шкірний жир). Це та сама речовина, яка робить ваше волосся масним і жирним. Але цей себум має і корисні властивості. Він утворює вологозахисну плівку і не дає волоссю пересихати. 

Ще одна порада від фахівців – не мити волосся в дуже гарячій воді. Звісно, взимку хочеться відігрітися після морозу в гарячому душі. Та не варто зловживати: гаряча вода пришвидшує виведення такої цінної вологи з волосся і шкіри голови. Ви, мабуть, самі помічали, що після гарячого душу шкіра стягнута. Використовуйте для миття волосся прохолодну або літеплу воду, щоб зберегти силу і блиск. 

Сушити волосся взимку краще при кімнатній температурі без використання гарячого струменя фену для волосся. І в жодному разі не слід лягати спати з мокрим волоссям. Від цього волосся сплутається і стане ламким. 

Мамо, я в шапці!

Так, шапка може захистити ваше волосся взимку. Можна використовувати шарф, баф чи будь-який інший головний убір. Головне, щоб він не був дуже щільним. Щільна шапка стискає шкіру голови і порушує кровообіг. В результаті отримуємо суху шкіру голови і ламке волосся. 

До речі, багато хто відмовляється носити шапки, бо волосся магнітиться. І недарма, бо від статичної електрики волосся плутається. Щоб волосся не магнітилося, можна використовувати спеціальні кондиціонери. Допоможе також зміна гребінця: краще використовувати дерев’яний гребінець чи щітку з натуральною щетиною. І звісно, краще надягати шапки з натуральних тканин. Від тертя до синтетичного матеріалу волосся електризується сильніше. До слова, щоб волосся не магнітилося під час сну, можна використовувати шовкові наволочки.   

І найважливіше: ніяка шапка не врятує мокре волосся від холоду. Як відомо ще зі шкільних уроків фізики, на морозі волога буде випаровуватися ще швидше, аніж при плюсових температурах. Тому дочекайтеся висихання волосся вдома, перш ніж йти надвір. 

Живимо волосся

Хоча б раз в тиждень використовуйте засоби для живлення волосся і робіть масаж шкіри голови. Вже за кілька разів ви помітите позитивний ефект. Інтенсивний масаж шкіри голови покращує кровопостачання і покращує обмін речовин. Починайте з легких погладжувань, далі збільшуйте тиск і робіть кругові рухи так, щоб шкіра голови трохи рухалася.  

Для додаткового живлення можна використовувати різноманітні олійки. Чудово підійдуть олійки авокадо, виноградних кісточок та мигдалю.

Але стан волосся залежить не тільки від догляду. На волосся впливає наше харчування, рівень стресу, кількість сну. Обов’язково зверніть увагу на своє харчування, додайте в раціон корисні жири. Наприклад, жирну морську рибу, оливкову олію, горіхи, невелику кількість сала (не копченого!). Щодня вживайте хоча б дві-три гілочки зелені. І пам’ятайте про пиття. Саме взимку ми часто страждаємо від зневоднення. 

Якщо в домі постійно працює опалення, включайте зволожувач повітря. Він позитивно вплине не тільки на волосся і шкіру, а й на весь організм. 

Наостанок нагадаємо, що взимку треба максимально зменшити використання щипців і плойок. А якщо без термостайлінгу взимку не обійтися, використовуйте термозахисну сироватку.

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
ДобіркиКраса і здоров'я

Як обрати сонцезахисний крем для обличчя

15 Хв
Зібрали поради та добірку засобів, які допоможуть уберегти шкіру від передчасного старіння, опіків та раку. 
Краса і здоров'я

Як вибрати урологічні прокладки

4 Хв
Чи знаєш ти, що кожна третя жінка, старша 35 років, і кожен четвертий чоловік, старший 40 років, стикаються з проблемою нетримання сечі?…
Краса і здоров'я

Красива й доглянута шкіра разом з українським брендом «BEAUTYDERM»

6 Хв
Красива й доглянута шкіра обличчя – один з найважливіших елементів зовнішності людини, а також ознака доброго здоров’я. Саме тому в усі часи…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *