Патріотичний рецепт хліба. Який рецепт паляниці буде просто приготувати в умовах війни?

від | 26 Квітня 2022 | Натхнення

В різних країнах хліб готують здавна і дуже по-різному. Головний хліб України – паляниця. Єдиний правильний рецепт паляниці дійсно складно вибрати. Рецептів просто безліч і з пшеничного, і з житнього, і з ячмінного, і з кукурудзяного, і з рисового борошна. Можна навіть гречаний хліб без дріжджів приготувати. Тож сьогодні вибираємо більш-менш класичний рецепт, але можливість імпровізувати залишаємо.

 

Як готуємо?

Тісто для хліба готується у два етапи, а потім ще потрібен час для випікання, звісно. Останній етап з поїданням скоринки з маслом й сіллю (саме тому пропонуємо цукор залишити для рецепта паляниці з маком) залишаємо на ваш розсуд.

Перший – приготування опари. Що то є і як його їдять? Краще не їсти, навіть якщо в дитинстві ви тягали сирі пиріжки зі столу.
Другий – додавання інших інгредієнтів. На цьому етапі вже вибираєте, де готувати хліб: в хлібопічці чи в мультиварці. Інгредієнти залежать від ваших можливостей та вподобань, бо для нас домашній хліб без дріжджів буде смачним навіть сирим.

На питання, чим замінити дріжджі відповідаємо в статті про хліб без дріжджів, тож зазначимо, що просто зараз можете взяти розпушувач для тіста, або ж вибирати не просто теплу воду, а ще й газовану. Газована вода підніме тісто, і хліб буе пухким. Можна також приготувати паляницю на кефірі, але ми не вибрали простий рецепт хліба без дріжджів в духовці, тож готуємося готувати довго! Якщо ж вам такий спосіб приготування паляниці не підходить, використовуйте одразу замінники, але пам’ятайте, що в такому випадку вам не потрібно довго чекати доки тісто підійде.

 

Інгредієнти

Мука пшенична (якщо вибираєте іншу муку, то кількість води може змінитися) – 385 грамів

Сухі дріжджі

Вода – 210 мілілітрів

Сіль – 1 чайна ложка

Цукор – 1 столова ложка (можна не додавати)

 

Рецепт

  • Приготування опари займає найбільше часу з всього рецепту. Для початку потрібно змішати частину муки (315 г) з дріжджами (або з замінником дріджів). Поступово додавайте теплу воду (180 мл) та замішуйте щільне, але гладке тіста. Орієнтуйтеся на те, що тісто повинно бути тугим, але не сухим, тим паче не повинно залишатися сухої муки. Якщо суха мука залишилася, додайте ще води. Довго не замішуйте, залишіть сили для другого етапу.
  • Відставте опару на 3-4 години під рушником в теплому місці. Готова опара буде мати аромат хліба, з’являться бульбашки, а також маленькі дірочки від бульбашок. Змішайте воду з сіллю, додайте муку та опару. І от тепер нам потрібно більше сил, бо вимішувати потрібно 7-10 хвилин. Готуємо гладеньке тісто. Тісто знову залишаємо в теплому місці ще приблизно на годину. Тісто повинно збільшитися в об’ємі приблизно у 2 рази.
  • Коли тісто підійшло (виросло), присипте мукою стіл (або стільницю для тіста). Складіть тісто в формі хлібини і поставте шовчиком вниз на бритванку чи форму для випікання. Залиште майбутній хліб ще на годину під чистим бавовняним рушником, щоб хліб вистоявся і прийняв свою форму. Коли тісто вистоїться, зробіть надріз й ставте в духовку. 
  • Ми рекомендуємо пекти паляницю при температурі 190-200°C. Якщо в вашій духовці є функція “Пара” готуйте з нею, якщо ж ні, то внизу духовки можна поставити металеву або керамічну миску з водою. Пекти приблизно 1 годину до рум’яності та твердої скоринки.

Перевірити, чи паляниця готова, можна зубочисткою. Встороміть її в хліб і витягніть. Якщо зубочистка сухенька — можна їсти, якщо ж є частинки тіста – краще ще притримати хліб на вогні.

Смачного! Все буде Україна!

Фото: безкоштовні фотостоки