Натхнення

Чим замінити дріжджі? Коли хочеш використовувати максимально оригінальний рецепт паляниці, а дріжджів нема

4 Хв

Здається, українці ніколи не шукали простих шляхів, тож готували хліб дійсно довго і з любов’ю. Звісно, є більш прості рецепти для приготування хліба в духовці з використанням традиційних дріжджів. Але ми спробуємо все ж максимально спростити завдання, якщо дріжджі відсутні на полицях магазинів. Поїхали!

 

Сода

Один з перших варіантів, які спадають на думку – сода. Це простий замінник дріжджів для випічки. Але не всі знають, як саме потрібно використовувати соду, щоб спекти пухкий хліб. Це майже як бандерівський смузі, але на кухні. Соду гасять – це коли вона піниться, шипить. Важливо додавати в тісто її саме в такому вигляді. Для того, щоб процес почався, потрібно додати щось кисле. Зазвичай, це оцет, кефір, розсіл, лимонний сік або просто лимонна кислота. На 400 грамів муки потрібно приблизно 1 ч/л соди та 1 ст/л оцету. Важливо робити все дуже швидко! Саме ті бульбашки й потрібні тісту, щоб підійнятися. 

Лайфхак:  щоб не зробити хліб занадто кислим, використовуючи соду чи кефір, розчиніть соду в окропі й додайте в кефір та тісто. Сода чудово підходить для боротьби з занадто кислим середовищем. 

 

Розпушувач для тіста

Розпушувач для тіста як замінник дріжджів – то зовсім не міф.

Розпушувачі бувають різні, і якщо у вас вже є пакетик розпушувача, то краще читати інструкцію на пакетику. Тому що різні виробники використовують різні кислоти, завдяки яким йде реакція та тісто піднімається. Але будьте певні: і тісто, і випічка, і хліб вийдуть все одно смачними. 

Лайфхак: якщо захочете самостійно приготувати розпушувач для тіста, ось рецепт: 12 ст/л муки, 5 ч/л соди, 3 ч/л лимонної кислоти. Ложки без гірки, але повні. Якщо лимонна кислота в гранулах, їх потрібно розтовкти. 

 

Газована вода

Але вода потрібна така, як Чорнобаївка. Ніби вже негазована на вигляд, але якщо потрясти, то вода стає брухливою.

Газована вода – не такий сильний “підйомник” тіста, але допомогти зможе, особливо якщо додати ще трохи соди й лимонної кислоти. Тоді реакція буде просто чудовою! 

Кажуть, найкраще смакує Borjomi, а хто ми такі, щоб сперечатися?

 

Пиво

З 1 квітня по всій Україні можна купити пиво (секунда реклами: у нас найкращий вибір та ціни, ще й вигідна доставка), тож це дуже легка заміна.

На пиві солодкі булочки не приготуєш, але звісно ж, можете спробувати. Нам також розкажіть, бо цікаво дуже! Тож для випічки хліба, піци, пирогів найкраще вибирати живе темне пиво. Секрет простий: там є дріжджі. Тісто на пиві підходить близько години. Та не забуваємо, що дріжджі люблять тепло. Як бачите, тепле пиво ще деколи корисне, не тільки ж для масочок для волосся його використовувати.

 

Кефір

З бойових гусей пташиного молока багато наче не назбираєш, та й солоденьке готувати будемо іншим разом (до речі, замовляйте рецепти для наступних статтей в дірект нашого Instagram). Кефір легко допоможе зробити хліб без дріжджів. Для такої заміни потрібен вже трохи старий кефір, який пити вже не дуже хочеться. Тісто буде м’якеньким, пишним та з кислинкою. Але ви ж вже знаєте лайфхак, як прибрати ту кислинку. 

Лайфхак: використовуйте кефір теплим, ефект буде ще кращим.

 

Розсіл

Дрон впав, банка ціла, використовуємо розсіл з банки баби Галі для хліба.

Тут такі ж рекомендації, що й з пивом. З огірка або капусти, тепленький, проціджений. Чудово підніме тісто для паляниць і хліба. 

 

Закваска

То, звичайно, не зілля конотопських відьом, але працює прекрасно. Закваска – це майже магія у світі кулінарії. Приготувати закваску можна самостійно. Вона готується довго, але й зберігається майже вічно. Робимо закваску поступово і пам’ятаємо, що закваска, як і дріжджі, любить тепло.

День 1: 50 грамів муки змішати з 50 мл води в банці. Накрити пакетом або плівкою зверху, зробити декілька отворів “для дихання”, за день 3-4 рази перемішати. Залишаємо в теплому місці. Запах буде не дуже приємний, але він зміниться через деякий час на хлібно-фруктовий.

День 2: ще раз додали 50 грамів муки, 50 мл води, помішали 3 рази. Знову в тепло.

День 3: закваска вже росте, знову додаємо 50 грамів муки, 50 мл води, помішали 3 рази. Знову в тепло. З цього моменту закваску можна використовувати для випічки. 

День 4 й наступні: закваску зменшуємо в об’ємі (до 100 гр) і ставимо в холодильник. Кожні 2-3 дні “годуємо” закваску борошном і теплою водою, як і раніше. Додаємо тільки теплі продукти. 

Тісто на заквасці піднімається 4-16 годин, тож набирайтеся терпіння. На 500 грамів муки потрібно 150 грамів закваски. 

Вимішувати тісто, яке готується без дріжджів, не потрібно довго й ретельно. Все тісто з замінниками краще використовувати одразу і не залишати його на потім. А от з закваскою можна задоволення ще більше розтягнути. 

 

Смачного! Все буде Україна!

Фото: безкоштовні фотостоки

Схожі записи
ДобіркиНатхнення

Смачні ідеї для застілля на Великдень

17 Хв
Великий гайд-підбірка до Великодня: готуємо, прикрашаємо, смакуємо, бо підготування до святкування — це вже частина свята.
НатхненняДобірки

Cheers! як у кіно: коктейлі з улюблених серіалів

10 Хв
Зібрали п’ять класних коктейлів з улюблених серіалів, які особливо полюбилися головним героям, а згодом – і глядачам.  Автори та сценаристи використовують силу-силенну…
НатхненняСвідомі тренди

ТОП 9 книг про диджиталізацію

17 Хв
Зібрали 9 класних книжок про цифрові реалії 21 століття та про те, як орієнтуватися в сучасних технологічних трендах. Комп’ютери, смартфони, фітнес-браслети, персні…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *