Новини

Допомога українцям в часи війни

4 Хв

Актуальні варіанти отримання допомоги українцям в часи війни. Як отримати фінансову допомогу внутрішньо переміщеним особам та як отримати фінансову підтримку для тих, хто має бізнес?

 

Допомога внутрішньо переміщеним особам

З травня 2022 року змінилися правила нарахування допомоги ВПО від держави. Відтепер право на отримання допомоги мають:

  • люди, які перемістилися з населених пунктів, де тривають бої; якщо ви перемістилися в межах одного населеного пункту – з району бойових дій в безпечний район, ви все одно маєте право на таке допомогу;
  • люди, які перебувають на тимчасово окупованих територіях;
  • люди, які залишилися без житла внаслідок війни.

Для отримання щомісячної допомоги в розмірі 2000 гривень на дорослого і 3000 гривень на дитину потрібно звернутися в ЦНАП, органів соцзахисту чи відповідальних осіб в ваших населених пунктах. 

 

Грошова допомога від ООН

Незалежно від того, чи ви отримуєте допомогу від держави, можете також отримати допомогу від ООН в розмірі 2200 гривень. Допомога виплачується протягом 3 місяців. Ви можете отримувати по 2200 гривень на кожного члена родини, якщо ви є внутрішньо переміщеними особами. При цьому не обов’язково мати відповідні документи про статус ВПО – під час оформлення допомоги документи перевірять на місці. Деталі за телефоном: 0 800 307 711.

Для отримання допомоги від ООН потрібні такі документи/інформація:

  • ПІБ згідно ідентифікаційного документу;
  • місце та дата народження, номер телефону, т.д.;
  • ідентифікаційний номер (необхідний для виплати допомоги);
  • свідоцтво про народження дітей;
  • номер банківської картки (необхідний для виплати допомоги).

Додаткова інформація: тут. 

 

Фінансова допомога від ЮНІСЕФ для сімей з дітьми

Якщо в вашій сім’ї є діти, ви можете отримати допомогу для ВПО від ЮНІСЕФ. Допомога надається сім’ям, в яких:

  • є троє і більше дітей до 18 років, одна дитина з усіх має бути віком до двох років;
  • є двоє дітей до 18 років, одна з яких має інвалідність. 

Щоб отримувати цю допомогу в розмірі 2200 на кожного члена сім’ї протягом трьох місяців, потрібно заповнити анкету на сайті https://register.unicef.org/

Ви можете отримати цю допомогу навіть якщо отримуєте кошти від держави. Але не можете отримати ці гроші, якщо вже отримали кошти від іншої гуманітарної організації. 

 

Додаткова фінансова допомога від держави для найменш захищених осіб

Список людей, які можуть отримати допомогу в розмірі від 2200 до 2500 гривень на кожного члена сім’ї, держава формує самостійно. Вам не потрібно подавати документів. Допомогу вам нададуть, якщо ви сильно постраждали під час війни або є найменш соціально захищеною родиною. 

 

Допомога від уряду Норвегії

Норвезька рада у справах біженців («NRC») надає фінансову допомогу українцям, які є ВПО, або які проживають в зоні бойових дій, або які виїхали за кордон, втікаючи від війни. 

Ви можете отримувати допомогу в розмірі 2200 гривень протягом трьох місяців, якщо ви не отримували до того допомогу від інших гуманітарних організацій. 

Щоб зареєструватися, подайте інформацію про себе і свою родину в месенджері WhatsApp:
– додайте в WhatsApp в контакти номер телефону 0 800 609 844;

– відправте на вказаний номер повідомлення з текстом: «NRC». Після цього вам прийде інструкція. 

 

Допомога підприємцям і підприємицям

Зараз для українців є декілька можливостей підтримати власний бізнес. 

  1. Фонд «HERA» надає мінігранти розміром 300-1000 євро для жінок-підприємиць. Умови отримання гранту і правила реєстрації за посиланням. Кінцевий термін подачі заявок: 31 травня 2022 року.
  2. Грант в розмірі 1000 доларів для українських  маленьких крафтових виробників. Зареєструватися можна тут: https://www.uamadesupport.com/intro/
  3. Гранти дофінансування для соціальних підприємств від «EU4USociety». Ви можете отримати дофінансування на суму до 200000 гривень для свого соціального підприємства. Інформація за посиланням. Дедлайн 15 травня 2022 року.

Для митців, культурних діячів і студентів

  1. Фонд «Культура солідарності» пропонує допомогу митцям і культурним ініціативам. Ви можете подати заявку на отримання гранту на сайті https://houseofeurope.org.ua/opportunity/340. 
  2. Гранти швидкого реагування Українсько-данського молодіжного дому – це можливість отримати фінансову підтримку людям, які працюють на підтримку України. Це можуть бути і митці, правозахисники, волонтери, так і організації. Кінцевого терміну нема. Інформація і реєстрація тут: https://ua.theyouthhouse.org/support-grants
  3. Гранти для українських неприбуткових ораганізація – https://zcrm.zagoriy.foundation/

Також ви можете знайти гранти і можливості для навчання на таких ресурсах:

Це далеко не вичерпний список програм і грантів для українців. Українські і міжнародні програми допомоги регулярно оновлюються. Якщо ви опинилися в складному становищі, обов’язково просіть і шукайте допомогу. Разом ми сильні!

Фото ілюстративне. Джерело: безкоштовні фотостоки.

Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *