Сам собі барменОнлайн-бар

Mai Tai: рецепт приготування коктейлю вдома

4 Хв

Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Mai Tai вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.

Коктейлі для мене — це мистецтво. Теж, що й для когось картини чи музика. Не можу назвати себе знавцем художнього мистецтва, проте точно знаю, що робота художника має викликати емоцію у поціновувачів картин. У цьому, як на мене, й полягає суть мистецтва. Те саме можу сказати про напої.

Ти можеш з легкістю знайти коктейль Mai Tai в меню найближчого бару. Якщо точніше — напій, що складається із суміші кількох соків та додаванням невеликої кількості рому  та купою льоду. Проблема полягає в тому, що у такому напої дуже мало спільного з класичним коктейлем, наповненим історією та справжньою красою смаку. До того ж попри велику кількість інгредієнтів, якість кожного з них дуже важлива, якщо хочеш насолодитися смаком автентичного Mai Tai.

Як і багато шедеврів, що оточують нас у житті, Mai Tai має свою історію, в якій за його авторство борються двоє наполегливих чоловіків: Віктор Жюль Бержерон, більш відомий як Трейдер Вік, власник однойменного тікі-бару, та Дон Бічкомбер з Donn the Beachcomber.

Віктор Бержерон відкрив свій перший бар у 1934 році в Окленді, що в Сан-Франциско. Там він подавав страви полінезійської кухні, але його заклад став відомий саме завдяки своїм коктейлям на основі рому. Десять років по тому, одного приємного вечора у своєму ресторані, Віктор готував напої для своїх друзів із Таїті — Істхема й Керрі Гілд. Власник ресторану, натхненний легендарними Дайкірі, Мартіні та Маргаритою, вирішив вигадати щось незвичайне, щоб вразити своїх друзів.

Зі слів Трейдера Віка це було так: «Я взяв пляшку рому сімнадцятирічної витримки. Це був J. Wray Nephew з Ямайки — несподівано золотистого кольору, середньої міцності, але з багатим смаком, характерним для ямайських сумішей»,— пише він у своїй книзі Trader Vic’s Bartender’s Guide. Цей специфічний ром треба було поєднувати із чимось, що не придушувало б його смак. Він узяв свіжий лайм, трохи апельсинового Кюрасао, щіпку цукру та трохи французького сиропу з orgeat. Далі змішав та струснув суміш із колотою кригою, додав половину шкірки лайма поверх напою і гілочку м’яти, щоб зобразити острів. Вік подав цей напій друзям. Після того, як Керрі зробила один ковток, вона сказала: «Mai Tai-Roa Aé», що на таїтянському означає «Не від світу цього — найкращий». Саме так з’явилася назва для нового коктейлю.

А тепер барабанний дріб і фраза, на яку ви все чекаєте: історія ладна, але, можливо, що це чергова вигадка. Є ще одна версія від Дона Бічкомбера, який стверджує, що саме він створив відомий на весь світ коктейль. Дон, як і Віктор, мав власний бар. Окрім цього, він є автором інших популярних напоїв — Zombie, Missionary’s Downfall, Navy Grog. Ще один коктейль, який створив Дон — Original Beachcomber Rum Concoction,  пізніше став відомим як Mai Tai. Цей коктейль готували із кубинського рому, бітерів Cointreau, Pernod, Angostura, свіжого соку лайма та грейпфрута. Його та багато інших напоїв Дон представив у своєму новому ресторані Don the Beachcomber, який відкрив у 1947 році на Гаваях.

Дон стверджував, що Трейдер Вік скопіював його рецепт і назвав його Mai Tai, тоді як Вік спростовує ці звинувачення і заявляє, що «Будь-хто, хто каже, що я не створював цей напій, — брудний мерзотник». Ось такий аргумент пролунав у відповідь у палкій суперечці двох творців Mai Tai. Шукати правого справа невдячна, тому пропоную перейти до приготування та смакування коктейлю. 

Розберімся, як готувати легендарний Mai Tai так, щоб захопило дух. Для початку хочу познайомити тебе з оригінальною рецептурою, що є в Довіднику бармена Trador Vic’s:

Рецепт Mai Tai з Довідника Трейдера Віка:

Лайм 1 од.,
Кюрасао 15 мл,
Цукровий сироп 7.5 мл,
Сироп orgeat 7.5 мл,
Ром Trader Vic Mai Tai 60 мл (або 30 мл темного ямайського рому),
Ром Martinique 30 мл.

Є ще адаптований рецепт Mai Tai від Difford’s Guide:

Ром 40 мл,
Апельсин Кюрасао 20 мл,
Сік лайма 30 мл,
Мигдальний сироп 10 мл,
Цукровий сироп 10 мл.

І нарешті — перевірений на власному досвіді смачнючий Mai Tai від відомого київського бару Who&Why:

Рецепт коктейлю Май Тай

Як приготувати Mai Tai вдома:

Крок 1. Наповни шейкер кригою.
Крок 2. Залий всі інгредієнти в шейкер на лід.
Крок 3. Енергійно струси шейкер, щоб охолодити та змішати всі інгредієнти.
Крок 4. Перелий коктейль через стрейнер в склянку.
Крок 5. Додай дві краплі Angostura Bitter.
Крок 6. Прикрась коктейль шкіркою лайма та гілочкою м’яти.

Готово!

Mai Tai завжди подають у короткій склянці з товстим дном. Шкірку лайма, яка використовувалася для приготування коктейлю, необхідно покласти зверху напою зеленою стороною вгору та прикрасити гілкою м’яти, щоб композиція нагадувала острівець з пальмою. Збий м’яту долонею, щоб випустити її аромат.

Міцний, але освіжаючий, солодкий, але не приторний, яскравий, екзотичний і надзвичайно смачний. Май Тай – коктейль, для якого будь-які епітети не будуть перебільшенням. Варіацій коктейлю безліч. Ти можеш експериментувати з поєднаннями різновидів ромів, мигдальних сиропів, різною подачею —  я впевнена, ти зумієш створити свій ідеальний Mai Tai. А для перших експериментів замовляй готові набори інгредієнтів для коктейлю на MAUDAU!

Схожі записи
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Онлайн-бар

Колесо аромату віскі

8 Хв
Розповідаємо, що це таке і кому воно стане у пригоді. Щоб краще відчути всі аромати та смаки віскі, сомельє радять користуватися колесом…
Онлайн-бар

Віскі кола: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль «віскі кола» та найцікавіші штуки про нього. Є думка, що віскі колу вигадали в Америці як відповідь…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Сам собі барменОнлайн-бар

Як готувати коктейлі вдома