Сам собі бармен

Як правильно зберігати вино вдома

7 Хв

Багато з нас зосереджується на виборі вина: ми шукаємо улюблений сорт винограду чи країну, рік врожаю, виробника, регіон або навіть виноробню. І вже на етапі купівлі вина в багатьох з нас виникає питання: а як правильно зберігати вино так, щоб його смак і букет розкрився? Чи однакової температури та вологості потребує червоне та біле вино? А якщо це дорогі, елітні вина? Як якнайдовше зберегти свіжість вина після відкорковування пляшки? Відповіді на ці та інші запитання у статті MAUDAU.

 

Вино в холодильнику – хороша чи погана ідея?

Одразу і відповідь: це погана ідея. Сомельє та виробники вин не рекомендують класти вино в холодильник. Виняток – відкорковані вина, які вип’ються найближчим часом.. 

Причини прості: кожне відкриття холодильника – це порушення температурного та світлового режиму зберігання вина. Через постійні зміни температури корок у пляшці стискається або розширюється, тому в тару може потрапити повітря. Звісно, повітря повинно дозовано проникати в пляшку через пори в корку, але при зміні структури корку повітря стає забагато. До того ж, в холодильнику ми зберігаємо готову їжу, фрукти, мʼясні вироби. Всі ці продукти мають свої запахи, часом дуже сильні. Вино в холодильнику може набратися цих ароматів через рух повітря. Вино з мʼясом в часниковому соусі – це смачно, якщо все в різних посудинах, але не дуже приємно пити вино з таким ароматом. 

І останній, але не найменший мінус зберігання вина в холодильнику – вібрації, які створює холодильна техніка. Постійне трясіння точно змінить смак вина. 

Тож тримати вино в холодильнику не можна, особливо якщо мова йде про колекційні екземпляри, елітні або камерні.

В холодильник вино можна помістити тільки задля охолодження перед вживанням – на 30-60 хвилин. Але найкраще пляшку поставити в посудину з льодом, якщо вино потрібно охолодити.

 

Як зберігати вино вдома правильно?

Винороби та колекціонери тримають пляшки з білим, червоним, рожевим у спеціальних винних погребах. В винних погребах вина можна зберігати роками. Там завжди ідеальна температура (приблизно 13°C) та вологість повітря (60-68%), у такі приміщення майже не потрапляє сонячне світло. В льохах пляшки ложать на бік, щоб рідина трішки переливалася в шийку пляшки, змочувала корок, і він не пересихав. Тому ми теж радимо покласти пляшки горизонтально.

Не в кожного вдома є винний льох, але фактично в кожному помешканні можна знайти хороше місце для зберігання вина. 

  1. Для тих, хто живе в приватному будинку й має підвал, проблема майже вирішена. Підвал буде підходящим місцем. Єдине, що там не повинно бути дуже холодно й дуже волого, бо надмірна вологість і холод призведуть до появи плісняви на корку та проникнення грибка в пляшку. Крім цього, в підвалі не має бути інших речей з сильними запахами, наприклад, мастил, фарб тощо. Ну і пліснява в підвалі теж є не дуже хорошим сусідом для улюбленого вина. 
  2. В квартирі зберігати вино можна в темній прохолодній шафі, яка не часто відчиняється. Бажано, щоб шафа стояла не на кухні й не в ванній кімнаті, адже, знову ж – температура і вологість. А ще в цих кімнатах є техніка – посудомийна, пральна машини, які створюють небажані вібрації. До слова, висувна полиця для вин за холодильником, досить популярний варіант, теж є поганим рішенням: холодильник вібрує, а зовні ще й нагрівається. 
  3. Ідеальний варіант – це винна шафа, спеціальний холодильник для вина. Він зовсім не такий, як кухонний. На різних поличках винної шафи різна температура для різних видів вин. Червоне зазвичай потребує для зберігання температури 15-19°C; біле сухе та рожеве – 8 до 14°C; шампанське та ігристе – 6 до 9°C). Насправді винна шафа не охолоджує вино, а просто створює постійну температуру для якісного зберігання, це такий собі клімат-контроль. А це холодильник для вина не трясеться. 

До зберігання вин варто підійти серйозніше, якщо є бажання колекціонувати чи зберігати камерні, елітні вина. Умов зберігання дорогих вин треба суворо дотримуватися, тому колекціонери зазвичай облаштовують вдома власний винний льох. Мінімальними умовами для камерних та елітних вин є температура в межах 5-10°C, вологість – від 50% до 75%, темрява, жодних вібрацій та шуму. І звісно, ніяких зайвих запахів.

До речі, камерні вина погано переносять транспортування. Щоб сповна насолодитися букетом такого напою, сомельє радять почекати 2 тижні після перевезення, перед споживанням поставити пляшку вертикально, щоб осад, який є нормальним для вин, осів на дні. А ще сомельє радять використовувати якісний штопор або спеціальні прилади для відкупорювання, адже коли вино довго зберігається, пробка може стати крихкою і розсипатися під час відкоркування. 

 

Що робити, якщо пляшка відкоркована, але вино допити не вийшло?

Що робити, якщо вино не допили і в пляшці ще лишається напій? Звісно ж, не треба силувати себе й допивати вино зараз або, тим паче, виливати вино. 

Відповідаємо: відкорковане вино можна зберігати в холодильнику, тільки не дуже довго і бажано знову міцно закрити пляшку. Кімнатна температура зовсім не підходить для зберігання відкоркованої пляшки вина. І можна більше не класти пляшку на бік – корок не встигне пересохнути до наступного смакування вином, але й не стане знову настільки щільним, як до відкорковування пляшки. Тому є ризик, що вино розтечеться по всьому холодильнику.

Скільки можуть стояти різні види вина в холодильнику?

Відкоркована пляшка вина може пробути в холодильнику від 1 до 7 днів, за цей час її варто допити або використати в приготуванні страв.

Відкрите вино різних видів варто зберігати по-різному.

  • Шампанське та ігристі вина відкритими можна тримати в холодильнику не більш як 1 день – за добу їх пити вже не рекомендується;
  • білі вина варто вжити максимум за три дні після того, як відкоркували;
  • червоні – максимум за 5 днів;
  • кріплені та десертні ще можна пити або використовувати для приготування їжі через 7 днів після відкриття пляшки.

Що буде, якщо відкрите вино довго стоятиме?

Якщо відкрите вино постоїть довше, ніж рекомендовано, навіть у холодильнику, то воно скисне. Зрозуміти, що вино скисло, дуже легко: треба потрясти пляшку. Зіпсоване вино почне пінитися. Якщо до того напій не був ігристим, то бульбашки – погана ознака. На смак і запах теж відразу зрозуміло, чи зіпсувалося вино.

Скисання відбувається, бо пакування було порушене й повітря проникає всередину тари в великій кількості.

Як правильно закрити почату пляшку?

Перед тим, як поставити відкриту пляшку вина в холодильник, її треба щільно закрити, щоб всередину проникало якомога менше повітря і запахів.

Якщо пляшку з кришкою на закрутці, проблем не буде. Для закоркованих вин можна використати «рідний» корок. Для більш щільного закорковування можна обгорнути корок вощаним папером або вощаною серветкою.

Ще бувають вакуумні корки – ці багаторазові корки є прекрасним варіантом для тих, хто часто зберігає відкриті пляшки в побутовому холодильнику.

Загубився корок – чи можна перелити алкоголь в пластикову пляшку?

А як зберігати вино, якщо при відкритті корок розколовся або просто загубився? Чи можна переливати напій в інший посуд, наприклад, в пластикові пляшки? Перелити вино для кількаденного зберігання можна, але краще вибрати скляну тару.

Скляна банка або пляшка для зберігання продуктів (тільки не з-під іншого вина) чудово підійде. Краще брати таку, яка закривається металевою кришкою, а не капроновою. Посуд обовʼязково має бути дуже чистим, без сторонніх запахів, а під кришку ще можна підкласти вощану серветку або вощаний папір, щоб добре трималась. А ще не треба переливати вино в щойно помиту скляну тару. Вода повинна стекти, а банка або пляшка має висохнути всередині.

В пластик переливати вино небажано, бо:

  • цей матеріал пропускає повітря;
  • з пластику в рідину можуть потрапити токсичні речовини, які зроблять алкоголь непридатним для пиття;
  • такі пляшки можуть зберігати запахи речовин, які були в них раніше;
  • мікропластик – він хоч і непомітний, але потрапляє в рідини, які зберігалися в пластику, а потім вже в наш організм. 

Часто в нас вдома є пластикові пляшки з-під солодких напоїв або пива. Вони зовсім не підходять для зберігання вина, адже вже ввібрали в себе запахи попередніх рідин, і відмити їх практично неможливо.

А як же домашнє вино, яке продають в пластмасових пляшках? Відповідаємо: добросовісні виробники молодого вина зазвичай використовують чисті пластикові пляшки. Вони спеціально закуповують у виробників нову тару, вибираючи підходящі види пластмаси. Якщо вино продається в пляшці з-під якогось напою, купувати не варто.

А до моменту продажу домашнє вино чи вино невеликих виноробень повинно зберігатися в скляних бутлях великого обʼєму або в деревʼяних бочках. А вже перед продажем може розливатися в пластикову тару. Тож вино перебуває у пластмасовому посуді не дуже довго – від продажу до пиття. І якщо хочеться купити домашнього вина у відпустці, то краще це робити за кілька днів до відʼїзду, а не на початку відпустки. Також можна перелити вино в скло, щоб рідина не взаємодіяла з некорисним пластиком надто довго.

І ще одна ремарка щодо того, як зберігати молоді вина. Молоді вина не треба зберігати дуже довго, адже такі напої все ще продовжують бродіння й можуть поводитися непередбачувано. Знавці вин радять пити молоді вина якомога швидше й не зберігати їх місяцями, а тим паче роками.

 

5 універсальних порад для зберігання вина

І замість висновку – кілька універсальних порад:

  • не варто зберігати вина в домашньому холодильнику; краще вибрати темну, прохолодну шафу, подалі від приладів, які шумлять і трясуться; у приватному будинку або на дачі вино можна зберігати в підвалі;
  • якщо є бажання колекціонувати вина, можна облаштувати вдома спеціальний льох або придбати винну шафу;
  • відкриті пляшки не можна зберігати більше 7 днів; червоне, біле, ігристе та десертне вина мають різний термін життя після відкорковування;
  • не слід переливати вино в пластикові пляшки, краще використати скляну банку чи пляшку з залізною кришкою;
  • молоде вино краще купувати не для довгого зберігання, а щоб посмакувати найближчим часом.

Команда MAUDAU бажає всім тільки смачних вин і сподівається, що ці поради стануть у пригоді.

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Сам собі барменОнлайн-бар

Wild Cranberry Spritz: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв
Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Wild Cranberry Spritz вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської. Коли ти обираєш, що поїсти,…
Сам собі барменОнлайн-бар

Pear Mojito: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв
Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Pear Mojito вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської. Мохіто. Ох, цей коктейль викликає в…
Сам собі барменОнлайн-бар

Berry Breakfast: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв
Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Berry Breakfast вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської. У попередньому випуску я розповідала про…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *