Сам собі бармен

Як зберігати камерні вина: поради від сомельє

5 Хв

Колекціонування вин – це шляхетне захоплення. Аби сповна насолодитися ексклюзивним, камерним вином потрібно не тільки вибрати те, що відповідає смакам, а й правильно його зберегти. Якщо камерне вино зберігати правильно, воно буде розкриватися й чудово смакуватиме через десятиліття. Погане ж зберігання зіпсує найдорожче і найкраще вино. В цій статті ми розкажемо, як правильно зберігати камерні вина. 

 

Камерні вина: правила зберігання вдома

На перший погляд, камерні вина не потребують особливого зберігання. Достатньо тримати пляшку темному, прохолодному місці, без екстремальних температур. Але камерні вина є досить чутливими до середовища, тому за їхнім зберіганням варто стежити більш серйозно. І так, кухня – це найгірше місце для зберігання камерного вина. Врешті, будь-які вина швидко зіпсуються, якщо їз зберігати в теплому, світлому приміщенні з великою кількістю шуму, вібрацій і різних запахів. 

 

Температура

Для зберігання камерних вин важлива стабільна температура. Ніяких коливань, змін залежно від сезону, завжди має бути постійний температурний режим. Найкраще камерні вина зберігати при температурі 10-13°C.

Нещодавно науковці провели експеримент з винами: частину зберігали в винному погребі, частину – в темній шафі при кімнатній температурі. І виявилося, що вино старіє в 4 рази швидше при кімнатній температурі, аніж при зберіганні в погребі. Що означає «вино старіє»? Воно втрачає колір і змінює свій хімічний склад, відповідно – смак. 

Тому в кімнатній шафі не місце для камерних вин. 

Але є одне «але»: дослідники вин і сомельє все ж кажуть, що камерне вино не втратить своєї унікальності, якщо буде зберігатися при температурі до 25°C в темному тихому місці. Але не більше, аніж рік. Тобто, до року можна зберігати камерні вина вдома в темному місці. Після року зберігання вино потрібно випити. 

 

Вологість

Оптимальна вологість для зберігання камерних вин 55-75%, іноді може бути і 80%. Однак дуже вологе приміщення, та ще й без вентиляції, може призвести до появи цвілі. 

 

Темрява і тиша

Сонячне світло – одне з найбільших ворогів камерних вин. Під впливом ультрафіолету вино швидко старіє. 

За схожим принципом діє вібрація: вона може порушити хімічний баланс в вині чи порушити осідання осаду. Камерні вина надзвичайно чутливі до світла і вібрацій, тому точно не варто тримати такі пляшки в холодильнику, в серванті тощо. 

 

Вентиляція

Підвал і справді є непоганим варіантом для зберігання камерного вина, але слід переконатися, що там є добра вентиляція

 

Транспортування

Головне не вбити камерне вино до того, поки воно потрапить в правильні умови зберігання. Що це означає? При перевезенні вино має бути в темряві, тобто, запакованим в щільну коробку, не повинно перебувати під прямим сонячним промінням (навіть якщо воно запаковане, залишати вино під сонцем не можна). Так само не повинно бути різких стрибків температур.

Якщо перекласти на мову сьогодення, то не варто замовляти доставку камерних вин в поштомати влітку і взимку, коли температура сильно коливається.

MAUDAU піклується про паковання камерних вин: ми завжди ретельно пакуємо всі пляшки. Обов’язково додаємо бульбашкову плівку, щоб зменшити вплив вібрації, а ще пакуємо в щільну картонну коробку, кожна пляшку індивідуально. 

 

Скільки часу можна зберігати камерні вина?

Потенціал витримки камерного вина залежить від того, як воно виготовлене. Деякі вина потрібно вжити протягом двох років, але більшість камерних вин можуть витримуватися десятиліттями. 

Як пише Ізабель Лежерон, магістр вина, потенціал витримки залежить від майстерності виробника. По-перше, сам виноград повинен бути здоровим і вчасно зібраним, по-друге, саме вино має дозріти. А по-третє, вино повинне мати час для стабілізації перед розливом у пляшки. 

Виробники камерних вин стежать за дотриманням технологій, тому такі вина здатні зберігатися декілька років, а то й десятиліть, якщо дотримуватися правильних умов зберігання. 

 

Якщо камерне вино відкорковане

Як і всі інші вина, камерні зберігатимуться довше, якщо менше контактуватимуть з киснем (це одна з причин, чому горло винної пляшки роблять вузьким – менше кисню). Тобто, якщо вино відкорковане, але в пляшці ще є трохи вина, варто перелити його в меншу посудину, наприклад, в меншу винну пляшку з корком. 

Якщо нема менших пляшок або нема бажання переливати вино туди-сюди, можна закоркувати вино вакуумним корком або придбати спеціальним вакуумний контейнер (вони універсальні, але не варто використовувати один і той самий контейнер для їжі і вина). Виглядає не так красиво, як в оригінальній пляшці, але гарантує збереження характеру вина. 

Якщо коротко, відкорковане камерне вино слід зберігати так:

  • вертикально в холодильнику; 
  • в невеликій посудині з мінімальною площею контакту вина з киснем;
  • звісно, вино має бути щільно закритим. 

Так камерне вино може простояти до двох тижнів. Але краще не чекати двох тижнів, а допити ексклюзивне вино раніше, адже термін зберігання відкритого вина залежить і від сорту винограду, і від попереднього зберігання, і від технологій виготовлення. Два тижні – це крайній термін зберігання відкоркованого камерного вина. 

 

Як зберігати камерні вина вдома: висновки

Винний холодильник – чудовий варіант для зберігання камерних вин, але він є трохи шумним. Тому краще розмістити його подалі від спальні. Ще один хороший варіант – добре провітрюваний підвал.

Якщо нема ні підвалу, ні винної шафи, можна знайти місце і в звичайній квартирі. Але тоді камерне вино не вийде зберігати більше року. 

Як правильно зберігати камерне  вино вдома:

  • запакованим в коробку, наприклад, в картонну або в дерев’яний ящик;
  • в темному місці, куди не дістають сонячні промені; 
  • не можна зберігати камерні вина біля зовнішніх стін, адже це постійні зміни температури;
  • зберігати камерні вина слід в горизонтальному положенні, щоб вино трішки змочувало корок (якщо вино не буде змочувати корок, він зсохнеться і розсиплеться); пляшки з металевими кришками-закрутками можна зберігати вертикально);
  • не можна міняти положення вин, не слід пересувати їх зайвий раз, щоб не порушити хімічний баланс і процес випадання осаду;
  • приміщення слід провітрювати і контролювати температуру і вологість (вдома можна використовувати або зволожувач повітря, або осушувач);
  • в одному разі не слід зберігати вино в гаражах і приміщеннях, де є бензин, мастило та інші сильні хімічні речовини, бо вони можуть проникнути крізь корок. 

Ну і ще раз нагадаємо: кухня швидко вб’є камерне вино.А правильне зберігання розкриє вино неймовірно і через рік, і через два, і через п’ять десятиліть. 

 

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Сам собі барменОнлайн-бар

Wild Cranberry Spritz: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв
Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Wild Cranberry Spritz вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської. Коли ти обираєш, що поїсти,…
Сам собі барменОнлайн-бар

Pear Mojito: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв
Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Pear Mojito вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської. Мохіто. Ох, цей коктейль викликає в…
Сам собі барменОнлайн-бар

Berry Breakfast: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв
Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Berry Breakfast вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської. У попередньому випуску я розповідала про…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *