Здоров'я і спорт

Як вибрати ідеальну подушку

5 Хв

Коли ми говоримо про якісний сон, в першу чергу згадуємо матраци. І не дарма, адже матрац – це одна з найкращих інвестицій у ваше здоров’я і ваш сон. Але подушка має не менше значення. Тому якщо ви щовечора має труднощі з засинанням і довго не можете вмостити голову на подушці, саме час обрати нову подушку. А MAUDAU підкаже, як вибрати ідеальний варіант. 

Що таке правильна подушка для сну?

Правильна подушка повинна підтримувати вас в правильній позиції протягом всієї ночі. Голова, шия і хребет повинні бути в нейтральному розслабленому положенні, щоб зменшити тиск на м’язи. Саме через неправильне положення хребта і м’язів ви можете вранці відчувати втому і біль. 

Як визначити, що ваша позиція під час сну правильна? Лежачи на спині проведіть уявну горизонтальну лінію від кінчиків вух до ключиці, а від підборіддя – до сонячного склепіння. Якщо лежите на боці, то уявні лінії повинні проходити від краю вуха до плеча, від підборіддя – до середини плечової кістки. При спанні на животі уявна лінія повинна проходити від підборіддя до пахви. В таких позиціях зберігаються природні вигини хребта і не утруднюється дихання. 

Якщо вагаєтеся, чи купувати нову подушку, зробіть простий тест. Якщо подушка натуральна, покладіть подушку на руку. Краї подушки вільно звисають – час змінювати подушку. Можна скласти подушку навпіл. Те, що подушка залишається в такому самому положенні, – вірна ознака, що подушка не допомагає вашому сну. Якщо подушка зі штучним наповнювачем, зігніть її навпіл, а зверху покладіть щось важке, наприклад, книжку. Якщо подушка залишиться складеною, найближчим часом поміняйте її. 

Ваша подушка для сну також не повинна бути надто старою, адже на подушці зберігаються мікроби, є залишки поту і слини, від чого може з’явитися неприємний запах. 

Синтетичні подушки радимо міняти кожні півтора роки. Подушки з піною та ефектом пам’яті можна використовувати до трьох років. Якісна натуральна подушка може служити ще довше. 

Поради щодо вибору подушок

Не існує універсального способу вибрати подушку. Адже кожен з нас спить по-різному. Хтось любить відпочивати на животі, а комусь обов’язково сховати руку під  подушку. Крім цього, в нас є свої вподобання щодо тканини, кольору, рельєфу подушки. Тому ми розкажемо про основні критерії, а далі – вибирати вам свою ідеальну подушку.

  1. Наповнювач

Натуральний пух. Пухові подушки м’які і легкі, вони нагадують дитинство і ніжні обійми мами. До речі, добре оброблений натуральний пух не спричиняє алергію. Тому, якщо ви пчихаєте від пуху, це просто не достатньо очищений матеріал. Попри міфи, пухова подушка може добре підтримувати правильне положення хребта. А наскільки  м’яку подушку обрати, залежить від ваших вподобань. Альтернативою натуральному є штучний пух. Такі подушки значно дешевші і менш м’які, але їх потрібно міняти частіше. 

Вовняні подушки – теж хороший варіант для сну. Вони чудово регулюють температуру: взимку зігрівають, влітку виводять зайве тепло. Ці подушки довго зберігають форму, тому їх можна міняти раз в декілька років. Якщо ви не любите жорстких подушок (а вовна саме така), зупиніться на вовні альпаки. 

Бавовна – ідеальний гіпоалергенний матеріал. Подушки з бавовни зазвичай більш плоскі і тверді, але при цьому вони легкі в догляді.

Рослинні волокна. Гречане лушпиння, конопляне волокно чи навіть трави теж є гарними наповнювачами для подушок. Вони добре тримають форму, не викликають алергії і приємно пахнуть. Але і міняти такі подушки потрібно досить часто: рослинні волокна не виводять піт і рідини, тому в такій подушці можу завестися цвіль чи з’явитися неприємний запах. 

Серед штучний наповнювачів варто звернути увагу на латекс. Подушки з латексу можуть мати різну форму. Додаткові виїмки і валики можуть допомогти підтримувати правильне положення тіла під час сну. Матеріал також гіпоалергенний. Часто з латексу роблять ортопедичні подушки.

Останнім часом надзвичайно популярними є подушки з піноматеріалу з ефектом пам’яті. така подушка приймає ідеальну для вас форму, сприяючи розслабленню м’язів шиї і голови. Але навіть якщо така подушка з вентиляцією, вона все одно сильно зберігає тепло і збільшує потовиділення. Нові подушки іноді мають сильний запах, що може заважати розслабитися людям з чутливим нюхом. 

  1. Щільність. Від щільності подушки залежить не тільки ціна, а й вага подушки. Вибирайте подушки з меншою щільністю, якщо вночі часто міняєте позу і рухаєте подушку. Найлегшими є пухові подушки і деякі синтетичні. А от латексні і memory foam важать більше. 
  2. Наволочка. Більшість подушок мають зовнішній чохол-наволочку. Радимо обирати подушки, які мають натуральні дихаючі наволочки. Додатково одягайте звичайну бавовняну наволочку, щоб збільшити термін служби подушки. Не варто брати надто малу наволочку: стиснута подушка не може правильно підтримувати форму. 
  3. Склад подушки. Те, що подушка зроблена з пуху, не означає, що в ній нема домішок. При виготовленні синтетичних полушок також використовуються дуже різні хімічні сполуки. Уважно читайте етикетку, щоб часом не купити подушку зі шкідливими чи алергенними речовинами в складі. 
  4. Пошиття. Якщо у вас чутливі шкіра, уникайте подушок з жорсткими швами, які можуть натерти. 

Як вибрати подушку залежно від улюбленої пози в сні

Ви визначилися з матеріалом наповнювача, щільністю подушки і її формою. Тепер треба перейти до більш точних рекомендації, які залежать від того, в якій позі ви переважно спите. 

Якщо спите на боці, зупиніться на більш жорсткій подушці. Товщина подушки має відповідати відстані між мочкою вуха і плечем. Жорстка висока подушка буде підтримувати голову так, щоб голова залишалася на одному рівні з хребтом. Крім того, така подушка зменшить тиск на плечі. Якщо ви зупинилися на пуховій подушці, подбайте, щоб наповнювача було багато.  

Можу бути непросто знайти ідеальну подушку, якщо ви любите спати на животі. Хоча це та поза, коли можна взагалі обійтися без подушки. Якщо ж без подушки незручно, вибирайте низькі моделі. Під час сну на животі ваша голова не повинна вигинатися сильно вгору. Також радимо використовувати м’які подушки, щоб розслабити м’язи шиї.

Для любителів сну на спині підійде подушка середньої товщини і середньої жорсткості. Шукайте таку подушку, яка зможе підтримувати голову і шию на одному рівні без неприродних кутів. Уникайте надто твердих подушок, щоб зменшити тиск на шию і плечі. 

Якщо порахувати, ми спимо 7-8 годин щодоби, а це майже третина року. І варто провести цю третину року на зручній комфортній подушці! 

 

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Здоров'я і спортСам собі бармен

Все, що треба знати про безалкогольне вино: розвінчуємо міфи

9 Хв
Тренди в світі розвиваються дуже швидко. Одним із чудових трендів є турбота про здоров’я. Тому частина людей відмовляються від вживання алкоголю. Але…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *